Připravujete pravidelně v kanceláři kávu?
Bez ohledu na úroveň mletí vždy platí, že chcete-li si vychutnat opravdu kvalitní kávu, je potřeba namlít kávová zrna bezprostředně před její přípravou. Jedině to vám zaručí, že z ní dostanete maximální možnou intenzitu chuti a aroma. Káva po namletí rychle oxiduje a ztrácí se její aroma. K tomu, aby kvalitní káva degradovala, přitom stačí pouhých několik minut.
Jako zvolit hrubost mletí?
Ať již máte doma ruční mlýnek anebo si nastavujete hrubost mletí kávy na automatickém kávovaru, vždy je dobré vědět, jaká úroveň mletí je vhodná pro konkrétní typ nápoje. Velmi hrubě mletá káva je ideální pro přípravu ve french pressu, v němž se nápoj louhuje dlouhou dobu. Moka konvička pak vyžaduje také hrubější mletí, po kterém bude mít káva podobnou konzistenci jako krystalky cukru. Jemnější mletí je pak ideální na espresso a opravdu silně jemné mletí se hodí na přípravu kávy v džezvě, kde je doba louhování velmi krátká. V případě velmi jemného mletí se snadno může stát, že výsledná surovina zhořkne a stane se pro přípravu kávy prakticky nepoužitelnou.
Kávu melte bezprostředně před použitím
Chcete-li si pořídit opravdu kvalitní kávu, je potřeba se zaměřit na nabídku kávových zrn. Již umletá káva může obsahovat surovinu připravenou z nekvalitních zrn, která se mletím snadno zamaskují. Navíc platí, že čím delší doba od mletí uplyne, tím více káva pozbude své jedinečné aroma a chuť. Pobytem na vzduchu získá navíc vlhkost a postupně začne oxidovat, což jí na kvalitě také nepřidá. Někteří výrobci balí mletou kávu do vakuových obalů, v nichž má i tato konzistence možnost zachovat si své aroma po delší dobu. Po otevření je však nutno tuto kávu skladovat odpovídajícím způsobem, jinak o své aroma také velmi rychle přijde. Ideální jsou k tomuto účelu vakuové dózy, které aroma nepustí ven. Obecně však platí, že pro opravdu vynikající šálek kávy je potřeba umlít kávovou směs těsně před její přípravou. Výsledkem bude plné aroma a chuť v každém šálku.
Věnujte přípravě domácí kávy dostatek pozornosti
Rozhodně si ji zaslouží. Kromě dokonale zvládnutého způsobu přípravy je ale pro finální požitek z kávy důležité také její servírování. K tomu jsou ideální skleničky na kávu z termoizolačního skla s dvojitými stěnami, které velice dobře uchová původní teplotu nápoje a zároveň odhalí jeho jedinečnou strukturu. Svůj nápoj si tak vychutnáte nejen chuťovými pohárky, ale i očima.